Sätta förbud på mat?

Låt oss prata förbud mot mat.
Du har som mål att inte äta godis eller inte äta snabbmat.
Du är strikt, sköter kosten till punkt och pricka en dag, två dagar, kanske en vecka. Men du tänker hela tiden på allt du inte får äta. Allt det förbjudna som du vet att du inte bör äta. Det är det enda du tänker på. Efter ett par dagar kan du inte stå emot frestelsen att äta det förbjudna du går runt och tänker på.
Eller efter en vecka tycker du att du är värd en pizza.

Så vart vill jag komma? Två saker.

1. Att sätta förbud på mat för att leva strikt är ingen långsiktig lösning. Vill du ha en livsstilsförändring så måste ett annat tankesätt komma in. Det är mycket bättre att tänka på allt du får äta. Är det så att man rent generellt äter en näringsrik kost så kommer inte kroppen att skrika efter exempelvis snabbmat eller socker på samma sätt. Detta innebär inte att du inte ska äta det du tycker är gott. Självklart ska du det! Men det är skillnad att äta näringsrikt 95% av tiden och resterande 5% äta det du tycker är gott.

2. Du ska aldrig unna dig mat. Du äter mat för att du vill, inget annat. Det är ett helt annat tankesätt. Genom att säga att jag unnar mig detta, jag är värd detta kommer bara göra att kosten blir till en belöning. Mat är aldrig en belöning. Mat är något kroppen måste ha. Något som vi måste ha för att fungera. Både fysiskt och psykiskt.

Genom detta tänkesätt så håller jag mig mer motiverad till att äta hälsosamt samtidigt som jag då och då kan äta vanligt godis eller snabbmat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.