Jul – Belöning och straff

Jag har haft en lugn och fin jul. Tagit ett par dagars ledigt och bara varit tacksam för allt runt omkring mig.
Trött på julmaten och egentligen skulle jag gärna redan nu packa ner julgranen och alla stjärnor men det får vänta till efter nyår.
Jag hoppas ni har haft en fin jul med mycket kärlek och mycket god mat.

När vi ändå är inne och ska prata om maten så skulle jag vilja ta upp en sak. Något jag tror är väldigt vanligt och ett tänk som jag egentligen haft tidigare är att man ska försöka att kompensera för hur mycket man ätit under julledigheten. När allt lugnat sig och man eventuellt har börjat jobba igen eller bara landat efter julen så tänker många: Oj, vad mycket jag åt. Jag borde börja träna eller äta enbart frukt och grönt nu fram till nyår för att kompensera all mat, godis och efterrätter.

Genom att tänka så här så använder man sig av en form av belöning och straff gentemot sig själv. Ett sätt som inte får självkänslan att växa. Eller ett sätt som inte fungerar om man vill ha en långsiktigt livsstilsförändring.

Som jag skrivit om tidigare så ska aldrig mat vara någon belöning. Träningen ska inte vara något straff. Och du själv är ingen slagpåse.

Så fort tanken kommer om att du borde gå och träna för att du ätit mycket så ska du stoppa tanken. Det ska aldrig vara en anledning till att röra på sig. Du tränar för att du vill. För att du mår bra utav det. För att du har energi du vill bli av med. Aldrig någonsin för att du har ätit mat.

Efterrätter eller godis äter du för att du väljer det. Inte för att du förtjänar det. Det är ett val.
Som sagt, samma sak med träningen. Du tränar för att du vill det. Inte för att kompensera något!

Tänk på det, lova mig det! Du förtjänar inte att vara din egna slagpåse!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.