Prestationsångest

Jag är en prestationsmänniska ut i fingerspetsarna. Det kan vara mitt bästa verktyg men också min värsta fiende.
Att känna att jag vill leverera till 110% får mig hela tiden till att utvecklas, våga testa nya saker och det är ett stort hjälpmedel för att nå mål.
Men på grund av prestationsångesten så får det mig väldigt självkritisk, jag tar motgångar hårt och jag kan pressa mig otroligt hårt för att hela tiden leverera. Jag tänker att jag alltid måste lyckas, alltid måste leverera, oavsett hur jag mår.

Det är som att desto mer jag presterar desto bättre är jag och desto mer blir jag omtyckt. Det resulterar i att jag aldrig, eller sällan känner mig nöjd. Många gånger tänker jag: Jag kunde ha presterat lite bättre, oavsett om det handlar om jobb, bakning, matlagning, träning eller i mitt privatliv. Krasst sätt så vet jag att jag duger oavsett hur bra eller dåligt jag presterar. Min prestation handlar inte om vem jag är.

Nu är det många runt omkring mig som lider av både ångest och utmattningssyndrom. På något sätt så är det skuldbelagt, tyvärr.
Och det var så länge som jag skämdes över att jag hade prestationsångest. Det är något jag fortfarande har men jobbar med varje dag. Tyvärr är det inget som försvinner över en dag. Men jag tror att om man vågar prata om det så kommer det bli mer accepterat och på så sätt blir det lättare att hantera det. Det är helt okej att må dåligt ibland. Våga be om hjälp, lär känna dig själv, prata högt om vad du tycker är jobbigt och tryck inte ner dig själv för att du mår dåligt. Det är verkligen lättare sagt än gjort! Men välj att stoppa den inre rösten som säger åt dig att prestera eller som talar illa om dig själv. Tysta den så fort den börjat tala.

Du är värd så mycket mer, du kan och det är helt okej att livet går lite upp och ner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.