Få kontroll över sitt sötsug

Vårat sockerätande bara ökar och ökar och ofta så ska vi alltid leta efter en anledning till att äta socker. ”Jo, men visst förtjänar jag att äta en chokladkaka, jag klarade ju ändå provet. Jo, men visst förtjänar jag att äta en chokladkaka, jag mår ju faktiskt lite dåligt”. (men mer om det i ett annat inlägg).

Raffinerat socker är gift som gör att vi vill ha mer och mer. Socker är 7 gånger starkare än kokain. Här säger jag inte att man ska sluta helt att äta socker. Vi är olika sockerkänsliga, vissa kan hantera socker bättre än andra. Ofta får vi tyvärr i oss mycket dolt socker i mat och livsmedel. Hur många vet att det kan vara mycket socker i bröd tillexempel? Jag tror absolut inte på förbud, det mår varken kroppen eller huvudet bra utav. Däremot kan man försöka att undvika socker så långt det går.
Som många vet så leder ett stort sockerintag till övervikt, magproblem, inflammationer, blodsockret åker upp och ned, man blir hungrigare, äter mer, tröttare och du blir återigen mer sötsugen. Det blir en ond cirkel helt enkelt!

Några saker man kan göra för att försöka undvika socker är:

Dricka vatten
Läs på innehållsförteckningen. Vad innehåller produkten egentligen?
Försök att laga mat från grunden
Ät var tredje-fjärde timma för att inte riskera att blodosockret sjunker för lågt
Är du sötsugen, eller är du hungrig?
Försök att hitta anledningen till varför du känner sötsug
Är du trött eller stressad?

Det handlar som sagt inte om att sätta ett förbud mot att äta raffinerat socker. Det handlar om att äta det i mindre mängder och att lära sig hur mycket som just din kropp klarar av, innan kroppen skriker efter mer mer mer. Vissa är jätte sockerkänsliga och andra klarar av det mer, men det är ingen skillnad på vad som händer inuti kroppen, vi pratar bara beroende. Vissa blir triggade av frukt och blir alltså ännu mer sötsugna medans andra kan äta frukt utan att triggas.

Mitt tips är att välja sina tillfällen och ät med måtta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.