Saffranssemlor

Dagen har spenderats med att plocka fram julgrejer och det är underbart att se Teodors glädje över julen.

Vi fortsätter på temat jul. I helgen gjorde jag saffranssemlor. De var så goda att jag nästan dog en smula. Gillar man inte semlor kan man alltid bara göra brödbullar av dem och ändå njuta av dem till en kopp kaffe. Dessa är fria från raffinerat socker, laktos och gluten.
Semlorna sprack en aning då Teo lyckades hälla i lite för mycket mandelmjöl och så blev de en aning brända i botten… men de är bakade med kärlek och smakar gudomligt! Gillar man inte saffran men ändå vill njuta av en semla så går det bra att helt bara utesluta saffranet.

Saffrans semlor 4 st

1 ägg
1.5 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver
2 tsk honung eller agavesirap (smaka av hur söt ni vill ha degen)
1 paket saffran

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Knäck ett ägg och vispa poröst. Smält honungen eller häll i agavesirapen tillsammans med ägget. Blanda samman alla torra ingredienser. Häll sedan i det i smeten. Rör runt. Smaka av hur söt ni vill ha degen. Låt degen vila ett tag. Fukta händerna och forma degen till fyra bollar. In i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter. Håll koll på dem så att de inte bränns vid!
Låt sedan bullarna svalna innan ni skär i dem.
Vispa grädde, antingen vanlig, laktosfri eller kokosgrädde. Då jag inte är förtjust i mandelmassa (urk) så valde jag att bara klicka i grädde och toppa med florsocker.

saffranssemlor3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.